Magic Mirror Deluxe

Min spegel har hängt ett tag på väggen och nu var det dags att göra den ännu lite bättre. För er som vill läsa den ursprungliga guiden kika på Magic Mirror 2 eller Magic Mirror 2 – Lite mer om värme Det jag gjort nu är att:

 • Bygga in den i väggen
 • Fixat bättre kylning (delvis)
 • Fixat riktigt Mirrorpane glas
 • Sprayat ramen istället för målningen och 3d printat ett raspberry case
 • Kopplat ihop den med Home Assistant och Alexa
 • Kopplat in en Fibaro Z wave switch
 • Gjort om en del moduler och startat med Grafana

Bygga in den i väggen

I samband med att vi renoverade köket passade jag på att kika med snickarna om de inte kunde fälla in strömkontakten lite så jag slapp ha så tjock ram. Innan hade jag Raspberryn på andra sidan väggen. Det var egentligen inte meningen att de skulle göra den så stor men när det väl var så kunde jag inte låta bli att bygga in hela. I övre vänsterhörnet sitter inluften och jag gjorde ett hål från platsen för spegeln till hålet. Var orolig att det skulle bli för varmt då ramen och lufthålen nu satt inne i väggen. Slutresultatet blev över förväntan. Jag kunde inte ha gjort det bättre själv. Eller skulle jag gjort det själv hade det nog blivit betydligt sämre.

 

Fixat riktigt Mirrorpane glas

Jag hade innan spegelfilm vilket väl iofs var ganska bra men för er som har tänkt att använda det så tänk på att det kommer att bli små bubblor. I alla fall fick jag det. Jag hittade en glasmästare i Göteborg som levererade ett glas från Pilkington (MirrorView) som är 6mm tjockt. Det skall tydligen finnas 4mm med men jag har inte lyckats få tag på detta. Skillnaden är otrolig. Det blir ljusår bättre. För er som bor runt Göteborg så heter glasmästaren Holmens Glasmästeri på Lilla Marieholmsgatan 6 och glaset kostade 600 SEK exl. moms. Det är 40*56 cm. Det som är negativt är att:

Det blir lite tjockare
Det har en svag rödaktig ton
Den släpper igenom mer ljus

Min spegel är större än skärmen. Detta innebär att den kan läcka ljus vid sidorna. Jag har därför lagt en svart gummilist på varje sida. Tänk även på att gömma leddioderna från skärmens panel. Se ena bilden nedan. Jag ändrade även skärmen så att den har kalla färger. Och lite lägre kontrast.

 

Sprayat ramen istället för målningen och 3d printat ett raspberry case

Det är inte så mycket att säga om detta. Köpte en burk vit färg från Claes Ohlson och slipade hela ramen innan. Sprayade ett par gånger och slapp nu de fula penseldragen. Nu syns bara spåren av min amatörmässiga ram lite. Passade även på att 3d printa en hållare med min Anet A8. Tycket att det blev ganska bra. Du hittar denna här. Printade även ett case som sitter i racket där influxdatabasen snurrar på en Pi2.

 

 

Kopplat ihop den med Home Assistant och Alexa

För er som hemautomatiserar så förstår ni varför. För att det går. Det finns även en del andra praktiska användningsområden. Jag använder modulen MMM-Remote Control med detta. Kanske finns det bättre lösningar. Jag har nedan en Reboot för test men det skall nog bli en shutdown sedan. Har som plan att tex stänga av spegeln om ingen är hemma eller bara kunna stänga av skärmen vid en viss tid. Just då man testar moduler kan det vara bra att kunna starta om sin Raspberry. Med en Fibaroswitch bakom kan jag enkelt starta upp spegeln med.

I configuration.yaml har jag lagt till detta:

 - platform: command_line
  switches:
   magic_mirror_monitor:
    command_on: "/usr/bin/curl -X GET http://192.168.0.77:8090/remote?action=MONITORON"
    command_off: "/usr/bin/curl -X GET http://192.168.0.77:8090/remote?action=MONITOROFF"
    friendly_name: MagicMirrorMonitor

 - platform: command_line
  switches:
   magic_mirror_rpi:
    command_on: "/usr/bin/curl -X GET http://192.168.0.77:8090/remote?action=REBOOT"
    command_off: "/usr/bin/curl -X GET http://192.168.0.77:8090/remote?action=RESTART"
    friendly_name: MagicMirrorRPI

Och i HA ser jag detta.

 

MMM- remote Control har en hel del andra kommandon man kan använda med. med HA skulle man teoretiskt sett kunna visa och dölja moduler beroende på vem som är hemma.

SHUTDOWN Shutdown your RaspberryPi
REBOOT Restart your RaspberryPi
RESTART Restart your MagicMirror
MONITORON Switch your display on
MONITOROFF Switch your display off
SAVE Save the current configuration (show and hide status of modules, and brightness), will be applied after the mirror starts
BRIGHTNESS Change mirror brightness, with the new value specified by value. 100 equals the default, possible range is between 10 and 200.
HIDE Hide a module, with the identifier specified by module (see MODULE_DATA action).
SHOW Show a module, with the identifier specified by module (see MODULE_DATA action).
MODULE_DATA Returns a JSON format of the data displayed in the UI, including all valid identifiers for the HIDE and SHOW action.
REFRESH Refresh mirror page
SHOW_ALERT Show Default Alert/Notification
HIDE_ALERT Hide Default Alert/Notification
UPDATE Update MagicMirror and any of it’s modules
NOTIFICATION Send a notification to all modules

För att få in detta i Alexa och bara kunna säga “Alexa, restart Magic Mirror” så har jag först kopplat upp min HA till Cloud. Det går på andra sätt med vilket kanske är bättre då denna tjänsten kommer att kosta pengar från April 2018. Efter detta aktiverar man denna skill i Alexas app.  Under routines som nedan. Och väljer de HA skills som man tidigare valt. Notera att du kanske bara vill synka vissa saker som nedan.

 

cloud:
 alexa:
  filter:
   include_domains:
    - switch
    - light

 

 

Gjort om en del moduler och startat med Grafana

Tack vare modulen MMM-Grafana kan man alltså visa saker från Home Assistant på sin spegel. Det finns andra sätt med men just kopplingen mellan HA och spegeln blir ganska bra. Det blir även lite mer komplext. Läs gärna om Influx här hur man sätter upp detta.

Min bror har även gjort en modul för skolmaten som är bra för er som har barn.

 

Hoppas kunna posta lite mer värmebilder här sen med.