Tomato, Bahnhof och SIP telefoni

Jag bytte nyligen min adsl från Telia till Bahnhofs fiber. Det har fungerat perfekt och även deras support har varit bra. Med deras tjänst fick jag 100/10Mbit men utan tjänster som TV. Det är inget som jag bryr mig om och känns lite föråldrat. Samma kan väl kännas om fast telefoni. Likväl så ville jag behålla mitt gamla fasta nummer och jämför man vad detta kostar med mobilen så är det inget dum idé. När jag kikade på mina kostnader hade 1 timmes samtal för 10:- Du har inga fasta kostnader för tjänsten.

När jag kikade på olika leverantörer så kunde ingen erbjuda fast ip adress. Det skiljer även inte så mycket i pris.

Bahnhof

Bahnhof efbjuder två olika SIP boxar som man kan köpa. Att köpa den med wifi är meningslöst om du ändå har din egna router som är bra mycket bättre. Man kan givetvis ha sin egna med men får då ingen support. Väljer du att ställa SIP routern på insidan av ditt nät får du ingen support ialla fall så det kvittar. Jag använder Advanced Tomato som firmware på min Netgear WNR 3500L v2. På denna har jag sedan kopplat en Asus RT router som finns uppe i huset.

För att din SIP telefoni skall fungera behöver man portforwarda i sin router.

 

UDP 50000 – 60000
UDP 9000-20000
BOTH 5060-5080
UDP 69

Sin analoga telefon kopplas in i SIP boxen. Jag stängde av wifi på boxen. Bahnhof skickar config via boot och jag försökte först fabriksreseta den vilket var helt meningslöst då konfigurationen lästes tillbaka hela tiden. Kopplar man andra enheter på sip boxens portar får den andra ip adresser givetvis. Och jag lyckades inte få den att routa mitt vanliga nät via boxen.

Jag behövde även på min Tomato router se till att det var så här under udvanced-Conntrac/Netfilter bocka av SIP. Annars bröts samtalen titt som tätt.

sip2