Solceller – Del 2 – Installation och konfigurering

I det första inlägget monterades allt. Nu när nya elmätaren är på plats är det dags att starta igång anläggningen.

Elmätaren

Du har antagligen redan fått din nya elmätare installerad. Denna elmätare man mäta både in och ut och är en förutsättning för att det skall bli rätt då du kommer sälja el. I mitt fall har jag fått en Aidon från Härryda Energi.

Notera att du antagligen fått ett till anläggnings ID. Du har alltså två ID nu. Det nya är det du skall använda då du säljer din överskottsel.

Nästa steg är att koppla upp din Fronius. Detta görs via appen. Oavsett om du sen kommer ansluta den trådat. Du har även en del inställningar på själva växelriktaren. Efter att ha gått igenom denna processen så kan jag inte säga annat än att detta fungerar sådär. Det finns olika sätt att göra detta på och det uppstår en viss förvirring här. Jag kunde inte köra installationen på en ny Android telefon. Den står bara och tuggar. Jag fick starta den via en Iphone istället.

1. Aktivera wifi access gateway på menyn på växelriktaren

2. Starta appen och välj installationsassistent

3. Anslut wifi till Fronius wifi

3. Gå igenom alla steg.

Det spelar inte så stor roll vad du skriver in för något här då du ändå kan ändra allt detta sen. Jag satte min med en nätverkssladd. Har jobbat med nätverk i 30 år och Wifi är fortfarande sämre och mindre pålitligt så har du möjlighet så använd kabel. Sätt en statisk ip adress.

När detta är klart skall du kunna öppna den satta adressen i webbläsaren. Börja med att gå till Solar webb fliken och registrera den här. Du bör kanske redan skapat ett konto då du installerade appen. Om inte gör det samtidigt.

Firmware uppdatering

Det kan vara vettigt att uppgradera firmware då det tilkommer nya funktioner och en del buggar fixas. Just för API:et som vi skall kika på sen har det tilkommit en del saker. På Fronius sida kan du ladda ner detta och kika på deras changelog. Jag upptäckte även att funktionen för att rapportera data på natten inte fanns för mig innan jag uppgraderade firmware.

Det finns alltså två firmwares. En för växelriktaren och en för den inbyggda dataloggern. Det finns lite olika sätt att köra denna uppgradering.

1. Via Solar webb och sedan components (efter att du registrerat anläggningen)

2. Via USB (gäller växelriktarens firmware

3. Via ip adressen till din datalogger (gäller dataloggerns firmware.

Om du använder punkt 3 så har du även två val här. Via webb eller via lokalt. Kör du lokalt startas en ftp server på din dator och den ansluter hit. Du behöver ladda ner dessa filer via Fronius länken ovan. Samma gäller om du kör via USB. Spara filen på ett FAT32 formaterat minne. Detta sätter du sen in efter du lossatden nedre fronten.

Detta låter ju inte så svårt. Men efter att ha lagt lite tid på detta så kan jag konstatera att det fungerar under all kritik. Det är extremt rörigt. Startade med att försöka via växelriktarens ip address (dataloggerns firmware). Den felade. Antagligen för att växelriktarens firmware var för gammal. Sedan testade jag med USB. Det gick inte heller. Bytte till ett annat minne och gjorde om samma sak tre gånger. Då gick det. Dock visade Solar webb att det fanns en ny trots att det var samma. Och då gick det via denna. Men inte för dataloggern. Den lyckades efter tre försök efter jag bytt dator och då genom att använda metod 3 och sedan en lokal ftp server.

Lyckas du till slut komma upp i nivå så skall du kunna se detta i Solar webb eller direkt mot din ip.

Nu är alltså allt up to date. Efter en hel del krångel. Kanske jag haft otur eller så är det något som inte riktigt fungerat som det skall. Nu skall du kunna logga in på Solar webb. Solen skiner inte idag kan man väl säga.

 

En sak som du kanske angav under installationen var PV[Wp]. Detta är alltså din maximala effekt. I mitt fall är anläggningen på 15.3kW. Och då skall jag ange 15300 här. Kontroller så att samma värde står i Solarwebb. Då kommer du kunna se hur stor andel du nyttjar.

 

Fronius Smart Meter

Jag har planer på att sätta in en Fronius smart meter med. Detta för att kunna se min konsumtion på ett bättre sätt. Jag kommer återkomma till detta med ett separat inlägg senare.

PV Output

Jag har även aktiverat push till PV Output. Jag kommer återkomma till detta senare med. Genom att göra detta delar du din data med andra.