Yale Doorman – Lite reflektioner och hur det fungerar

Har precis installerat min nya dörr och tänkte dela med mig om hur detta fungerar rent tekniskt då det var ganska sparsamt med information om detta då jag letade.  Skaffar man detta kan man alltså:

  • Låsa upp dörren med pin kod (räcker med lås)
  • Låsa upp med tagg (räcker med lås)
  • Låsa upp via mobil (kräver modulerna)
  • Låsa upp via hemsidan och administrera koder och annat(kräver modulerna)

Man kan säga att detta koncept består av olika delar.

Dörr

Här man man givetvis välja i princip vad man vill

Yale Doorman

Detta är själva låset och det är detta som görs av Yale. I detta sitter det 4 batterier. Även tre taggar följer med.

yale

V-Modul

Denna sitter i låset och fungerar som en sändare/motagare och kommunicerar trådlöst och krypterat med boxen. Alltså inte via Wifi.

 

vmodul

V-Box

Detta är smartboxen som koppas in via LAN och kommunicerar via internet. Har man denna kan man sen koppla på andra enheter. Det behövs ingen port-forwarding eller annat för att detta skall fungera. Men lämpligt är att ha ett stabilt bredband.

vbox

Vissa företag säljer en bundle med lås, v-modul och v-box.  Skall man ha hela konceptet med App styrning ach så behöver man alltså hela paketet. Modulerna tillhandahålls av Verisure och inte Yale vilket kan vara lite förvirrande.

Har man satt upp detta så är det dags att gå vidare. Man kan göra så att innan dörren är på plats så monterar man ihop låset och modulen och monterar batterierna för att se att allt fungerar. Ha inte heller för långt mellan boxen och modulen då täckningen blir dålig. Sätt inte heller boxen för synligt.

 

För att gå vidare är det dags att registrera ett konto på my verisure.  Detta är alltså inget abbonemnag och det kostar inget att använda tjänsten. Även om det går att koppla den till ett larm. Gå till https://mypages.verisure.com/

Se till att ha alla serienummer tillgängliga. Bra att kolla detta innan man monterar ihop dörren kanske. Efter du registrerat dig så lägg till de två komponenterna som nedan.

verisure1

Nu skall de ha dykt upp som nedan. Och man kan kolla statusen för dem.

verisure2

Testa nu att lägga till några användare och prova att låsa och låsa upp dörren med pin koden. Man kan även ändra andra saker som att låsa dörren med automatik efter ett antal sekunder. Prova även att låsa dörren via hemsidan.

Dags att ladda ner appen. Det finns några olika vilket är lite förvirrande men det är denna man skall ha. https://itunes.apple.com/se/app/verisure/id423747572?mt=8

Logga in på den och se till att du har ett bra lås på din telefon! Appen ser ut som nedan. Lätt att låsa upp om man vill släppa in någon remote.

vs3app

Verisure har en del annat som man kan använda utan abbonemnag och larm i deras shop som hittas här. https://mypages.verisure.com/se/webshop.html

För som läst andra saker här så vet ni att många saker går att göra själv med tex Synologys övervakning eller med Check Mk för tex temperatur övervakning.

 

Slutsats:

+

Kan släppa in folk utan att vara hemma

Barnen behöver inga nycklar

Man kan logga och se när någon öppnar.

Lite klent hantag

Dålig manual