Smart ledstrip belysning på altanen

Sommaren är här och med tanke på de pågående reserestrektionerna så kommer säkert många stanna hemma i sommar. Kanske du precis som jag kommer bygga en ny altan. Jag är ingen snickare men med lite googling och hårt arbete så är det inte så svårt som man kan tro. Jag brukar mest skriva om teknik här och tänker inte gå igenom i detalj hur du gjuter plintar men kunde inte låta bli att ialla fall dela mig mig om några tips med.

 

Trä och bygge

Så när det gäller snickeriet tänkte jag dela mig mig av lite amatörtips oavsett.

 • Gör grunden riktigt stabil!
 • Köp en bra eller ialla fall hyfsat bra kapsåg. Jag köpte en Metabo KGS216M för ca  1500 SEK. Jämför du med vad du kommer lägga på hela bygget är denna lilla investering klart värt det. Den ser ut så här:

 

 • Köp bra trallskruv
 • Köp premium trall
 • När du monterar trall sätt dem som en “glad gubbe” och pressa ihop dem så hårt du kan. Ialla fall om virket är nytryckt och vått. Du kommer få springor där sen då den torkar. Jag vet att andra säger tvärtom. Jag har ingen aning själv utan ha gått efter vad de flesta sagt. Jag vet att svensk trä säger sur.
 • Dra rör för el innan du lägger trallen.
 • När du drar kabelrör lägg dem rakt. Jag hade stora problem att dra igenom min bakel.
 • Ett tips för att dra kabeln kan vara att fästa en fiskelina med en papptuss och damsuga igenom denna. Sen kan du tejpa fast kabeln och dra igenom den.

 

Jag hade i alla fall en gammalt trädäck från 1998 som såg riktigt risigt ut. Det var dessutom i två nivåer och jag ville ha det i en.

 

Resultatet blev kanon. Det såg fantastiskt ut trots mina ringa kunskaper inom byggande. Jag har lite jobb kvar för att göra klart staketet. Jag kan inte montera det innan ljusdragningen är på plats.

Hårdvaran

Och så ljuset. Jag övervägde lite olika varianter då jag skulle fixa ljus på altanen. Det fanns en rad olika saker att ta ställning till.

 • Lampor vs Led strips
 • 24 volt vs 12 volt
 • Val av transformator
 • Hur drar jag kablarna snyggt
 • IP Klassning
 • Vit, RGB, RGBW eller RGBWW
 • Använda alu-profiler eller inte för att montera led slingorna.
 • Decklights i altanen som lyser upp eller i staketet som lyser ner.
 • Hur jag styr dem

Jag beslutade mig att köra på led strips. Jag valde även 12 volt istället för 24 volt. Utbudet var större och så länge du inte har långa avstånd kändes det som att det kvittade. Led strips kommer i 5 meter och du kommer att behöva parallellkoppla dem. Skulle du seriekoppla dem kommer den sista dioden lysa svagare då strömmen inte räcker till. Jag valde även att inte ha någon aluminiumprofil utan sätta dem direkt i handledaren. Jag hittade helt enkelt inte några profiler som var så breda som de jag köpte. 17mm. De satt redan i ett silikon skydd.

Ledslingan jag köpte var denna nedan. Eller tre av dem. Jag ville ha RGBWW för att kunna få ett varmt vitt ljus. Utomhusklassning var ett måste med då vintrarna här kan vara både regniga och kalla. Kanske mest regniga.

Volt: DC12V
LED chip: 5050
LED mängd: 120leds / Meter
Ljusfärg: RGB+WW
IP Klassning: IP67
Längd: 5M
Bredd: 17mm
Pris: Ca 250 SEK styck.

Transformatorn jag valde var en Meanwell HLG-240H-12A från Amazon. Jag kunde beställa den direkt från Tyskland för omkring 600 SEK. Att köpa den lokalt skulle kosta det dubbla. Jag hade 10 meter led med 120 leds per meter så det var bara att räkna hur mycket ström jag behövde. Du vill ha en lite större transformator.

Jag köpte även ett par RGBW kablar och lite andra kopplingar. Jag hittade ingen bra IP klassad sladd med 4 ledare någonstans lokalt.

 

Transformatorn placerades i en IP65 box från Jula med en Shelly RGBW2. Den kommer att placeras under altanen nära huset.  Shelly RGBWW är grym. Du kan kontrollera vilken led strip du vill (inte adresserbar dock). Du kan koppla ihop den med Home Assistant och du kan koppla en sladd till en 230V brytare med om du vill.

 

Staketet

En av de stora utmaningar jag hade var hur jag skulle fästa led slingan i staketet. Jag köpte ett verktyg jag inte använt innan. En överhandsfräs. Den är grym men kanske har ett lite begränsat användningsområde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först skapade jag en bredare infasning på undersidan av handledaren med fräsen. Jag limmade fast led slingan men den lossnade ganska snabbt. Lim funkade inte bra mot silikon. Så det slutade med att jag använde små spik istället. Jag satte även krympslang runt lödningarna. Jag kopplade även en lång sladd från strömmen i början i den andra infasningen på överliggaren så jag matade ström från båda ändarna. Jag satte silikon runt alla sladdar samt där jag klippt slingan.

 

 

 

Stänga av och sätta på

I mitt fall satt transformatorn utomhus och är ansluten med an vanligt stickkontakt. Jag kan iofs styra denna via Shelly appen, Alexa eller Home Assistant. Men jag ville gärna ha en vanlig brytare med. Men det var för mycket jobb att dra sladd in i huset. Men det finns en annan lösning. Shelly har något de kallar DDD och då man använder detta kan en Shelly enhet styra en annan. Jag hade en Shelly 2.5 där jag endast nyttjade en kanal. Detta fungerar även utan internet. Så i mitt fall använde jag den med kanal 1.

 

http:admin:mypassword@192.168.0.21/relay/1?turn=toggle

Så när knappen trycks ner slår led slingan ochRGBW2 på.  Jag var först inne på att lösa detta via Node Red och någon trådfribrytare men detta fungerade mycket bättre och var enklare. Du kan tom gå ett steg till och använda longtryck/korttryck för att starta den med andra färger eller ljusstyrka. Det kan se ut ungefär så här: (kika på Shellys hemsida)

Exempel:
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&red=255&green=86&blue=112&white=0
Will switch device ON and set Red, Blue, Green and White colors.
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&white=20 Will switch device ON and set only White
http://192.168.0.40/color/0?go=open Will switch device ON.
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&gain=27 Change the intensity or RGB to 27%

Jag använde även Home Assistant och Node Red för att styra den av och på precis som med mina andra lampor.

Slutresultatet

Jag blev ganska nöjd med resultatet. Det regnade enormt igår och den verkar ha klarat detta bra.