Fågelholk 2.0 – del 1

Det må vara långt till våren men då har man desto mer tid att göra klart sin fågelholk. Detta började med att jag skulle få en holk till min son och en del av dessa som säljs har alltså rgb kablar vilket gör att man har 20 meter sladd till sin TV. Ungefär som nedan. Förutom att det är en stökig lösning så har den ju en del andra nackdelar. Tex att man bara kan se detta på sin TV.

 

bnc1

Därför bygger jag istället Fågelholk 2.0. Förutom själva holken som jag kommer återkomma till sen behövs lite andra saker. Jag beslutade att använda en Raspberry Pi 3.  Jag köpte ett kit från Kina med kylning då kameran kan göra att den genererar mer värme än normalt.

bnc2

Till detta skaffade jag en noir kamera från Waveshare med två IR leds. Som bekant är det mörkt i en fågelholk så det krävs IR för att få en bra bild. Om detta kommer störa fåglarna är något vi får se sen.

 

bnc3

 

Att montera ihop detta är enkelt. Sätt i ett SD kort och installera Raspbian. En fördel med att använda PI3 är att den har inbyggd Wifi så det kommer sen bara behövas en strömsladd till själva holken. Och att den sitter på ett bra avstånd så den har täckning förstås. Kolla sen även så du satt upp wifi. Enklast är att först ansluta den till en skärm med mus osv. Då detta är klart kan man sen använda ssh för att ansluta.

När kameran är ansluten se till att den är aktiverad som nedan.

sudo raspi-config

Jag använder sen RPI Web cam interface för att kunna administrera kameran. Installera som nedan.

git clone https://github.com/silvanmelchior/RPi_Cam_Web_Interface.git  
cd RPi_Cam_Web_Interface  
chmod u+x *.sh  
./install.sh

Vill man ha fullskärm skall man ändra i etc/raspimjpeg.  Lägg till raden  ‘fullscreen true’ längst ner.

Nu skall man kunna gå till ip adressen för sin Raspberry och du bör få upp ett gui. Man kan anpassa lite som man vill här. Något som jag noterade är att IR led lamporna blir väldigt varma. Med min värmekamera ser jag att temperaturen är ca 65 grader bakom.  Det vore tråkigt att elda upp fågelungarna så holken kommer kanske behövas anpassas efter detta.

bnc4

Efter lite efterforskningar så kan jag nog konstetera att detta inte kommer fungera så bra. Det kommer bli för varmt. Vill man ha ett väldigt bra ljus kanske detta fungerar men istället så tror jag att det får bli så här. Börja med att skaffa:

Motstånd 15ohm
Labbsladdar
IR Diod

labbsladd

Koppla ihop det som nedan. Eller löda ihop det. Lämpligtvis gör man detta sen efter att man byggt lådan kanske.

board

Se här för mer info.

Lampan kommer inte att lysa med ett ljus som syns för ögat. Håll därför lampan framför kameran eller kasta in allt i ett mörkt rum och testa.

Slutsatsen är alltså att har du en liten holk kanske man bara skall använda en liten ir led. Och bygger du en stor för ugglor och inte är rädd för värmen så testa med den större kanske.

I del två kommer jag bygga själva holken och finjustera allt så det fungerar som det skall.