Övervaka ditt hemnätverk med Check MK

Desto mer prylar du skaffar hemma och kopplar upp destor svårare kommer det vara att hålla koll på allt och felsöka om något stannar. Kanske är din nas full, en fläkt sönder på din switch eller så går något för sakta. Det kan vara i princip vad som helst.

Det var Nagios som startade mitt intresse för övervakning. Och efter det tror jag att jag provat de flesta. Icinga, Zabbix, Zenos, Nagios.

De senaste åren använt Check MK. Det utvecklades från början av Mathias Kettnert och är idag ett företag. Relativt okänt i Sverige men stort i Tyskland och andra delar av Europa. Check MK har utvecklats enormt. Kikar ni på WIkipedias sida över övervakningsverktg och sorterar på senaste version så ser man att just Check MK har väldigt hög utvecklingstakt.De har en rad fördelar som tex:

Automatisk SNMP skanning
Inbyggda agenter för mängder av mjuk och hårdvara
Koppling till Influx/Graphite – Då kan du exportera till tex Grafana. Finns ej i raw versionen.
Grafer
Network Topology
Nagvis
Regelsets

Ni kanske även har kommit i kontakt med OMD som är en distro som paketerar flera olika saker.

Jag kommer här att installera Check MK i Docker compose. Du kan givetvis likaväl installera detta manuellt på de flesta Linux distros. Check MK finns i lite olika versioner. Raw är den som är gratis. Den saknar en del avancerad funktionalitet som finns i enterprise versionen. Om du inte vet hur Docker Compose fungerar så kika på mitt tidigare inlägg om detta.

Jag började med att lägga till detta i min dockercomposefil.

 check_mk:
  container_name: check_mk
  restart: unless-stopped
  image: nlmacamp/check_mk:1.5.0p5
  volumes:
   - /srv/docker/check_mk:/opt/omd/sites
  ports:
   - "80:5000"

Och startade sedan upp upp Docker. Containern kommer då att skapas. Du kan ju fundera på hur du vill ha det med portarna. I mitt fall testade jag bara och la den då på port 80 vilket antagligen är dumt i ditt fall. Se till att mappen /srv/docker/check_mk finns med.

Nu kan du gå till check mk via din webbläsare. Logga in med cmkadmin och omd. Du kommer se ungefär detta.

SNMP Hosts

Vi testar sen att lägga till en host. I detta fallet en Synology NAS som är en snmp host. Det skulle kunna vara vilken snmp enhet som helst som en skrivare, kamera, switch eller router. Viktigt är att du kollar på respektive enhets inställningar vad du har för snmp community. Eller aktiverar snmp. Troligtvis har du detta satt till public.

Gå till mainmeny-hosts-new hosts. Det är minst tre saker du behöver ange:

Namn

Ip adress

Agent

I detta fallet anger du no agent. Och sätter till snmp. Välj save och go to services.

Du kommer nu se ungefär något som detta nedan. Här väljer du sen vad för services du vill kolla. Bocka och spara.

 

Du kan senare här skapa mappar för tex skrivare. orter eller vad du vill. Ett alternativ är annars att tagga varje host eller mapp med tex kamera om du vill sortera dina enheter. Lägg till fler snmp hosts sen efterhand. Det finns även en del andra checks som använder speciella datasources. Det kan vara för http, apache, cisco osv. Dessa kan du hitta under rules. Där kan du även skapa regler för i princip vad som helst.

Agenten

Om du har os som skall övervakas så gör du detta genom att installera en agent. Du väljer wato-agents. Installera på din windows eller linuxburk. För Ubuntu så kan man göra så här efter man laddat ner deb filen.

sudo dpkg -i check-mk-agent_1*
sudo apt-get install xinetd

Antingen har du lagt till din host innan eller så gör du det nu. Skanna sen. I mitt fall så kör servern Docker och Check MK kommer då att hitta en hel del info om docker. Spara det du vill se.

 

Detta var ett litet intro till Check MK. Det gör sig bäst om du vill monitorera avancerade saker. Det fungerar utmärkt att skicka all data till Grafana (med enterprise) eller visualisera en network topolog.