Magic Mirror update 2019 med FAQ

Jag har fått så mycket frågor om min Magic Mirror spegel och tänkte att det kanske kunde vara bra med en lite mer generell FAQ. Och en uppdaterad lista på vilka moduler jag använder. Har ni några frågor om detta så kommentera gärna nedan. Och snälla läs gärna de andra inläggen innan med om det finns någon som ni inte hittar här.

Vad är Magic Mirror 2?

Magic Mirror är en node js server som körs på Raspberry pi som en dashboard. Den startades av Michael Teeuw för några år sedan. Den blev snabbt väldigt populär. Idag släpps det regelbundna uppdateringar och det finns hundratals av 3:e parts moduler. Allt från busstider till matsedlar.

Den officiella hemsidan finns på https://magicmirror.builders/

Vad har man den till?

För att det ser coolt ut, för att den är kul att bygga och för att ha en gemensam dashboard för familjens aktiviteter.

Vad behöver jag för att bygga en?

Du behöver en Raspberry PI. Modell 2 eller 3. Ett sd kort modell mindre, en strömadapter (köp en officiell), en skärm, hdmi kabel och spegelglas och ram. Samt lite finsnickerikunskaper och intresse och viss kunskap om linux. Samt kanske ett skal till den Raspberry med.

Varför mäste det vara en spegel?

Det kan man ju fråga sig. Det behöver inte vara en spegel alls. Du kan köra det på en vanlig skärm med. Men just spegeln gör kanske att den ser snyggare och lite mer magisk ut. Annars hade det ju inte hetat Magic Mirror, eller hur?

Är den svår att bygga?

Det beror på. Vill du ha det mest grundläggande blir det enklare. Desto mer saker du vill göra desto mer avancerat blir det. Svårast tycke jag det var att applicera filmen om man väljer film. Eller att få ramen rak och snygg. Samt att felsöka konstiga saker som att skärmsläckaren går på eller varför vädret visar fel information. Jag 3d printade tex ett eget fodral till den som sitter i ramen. Vissa har gjort en ram av metall. Betydligt svårare.

Hur installerar jag min Raspberry med Magic Mirror?

Har du installerat ett OS så skall det räcka med ett kommando. Ialla fall för att ge dig en default installation.

Vad kostar den?

Det beror på. Du kan få ett raspberry Kit för 999:- Sedan kostar kanske en skärm 1000:- Kanske du kan hitta en bra begagnad. Lägg sen till 300:- för spegelfilm och kanske mellan 600:- till 2000:- för ett riktigt spegelglas. dessutom lite virke och sprayfärg. Tror min kanske gick på 2000:- Då hade jag lite saker sen innan.

Skall man använda spegelglas eller film? Vilket glas skall man använda?

Jag startade med film. Det var svårt att få fast utan att det blev bubblor. Sedan blev det särskilt fult i visst ljus då bubblorna syntes. Ett riktigt glas blir mycket bättre. Fast dyrare. Jag upplever även att glaset ger den en viss rödaktig ton. Den blir även mörkare samt att glaset bygger ut 6mm. Dvs betydligt mer än ett glas med film. Filmen gav ett mer silveraktigt utseende. Men överlag så ger glaset ett mycket proffsigare utseende. Jag har använt Pilkington Mirrorview 6mm som är köpt på Holmens Glasmästeri på Lilla Marieholmsgatan 6 i Göteborg. Filmen köpte jag på MDP i Mölndal. Det skall finnas ett 4mm glas med men jag har inte hört att detta finns i Sverige än. På bilderna nedan kanske man kan urskilja skillnader.

Vilken skärm skall jag välja?

Korta svaret är att du skall välja en billig. Du behöver ingen 144Mhz kärm för detta. Väl även en som inte är för djup. Många äldre kan vara det. Du vill antagligen demontera den och desto tunnare du får den desto mindre djup ram kommer du behöva. Välj gärna en med dvi/hdmi med. Du kommer vilja stänga av skärmen via kommando sen och det kanske inte alltid fungerar med riktigt gamla skärmar. En dröm framöver hade varit att ha en oled skärm som ger perfekt svärta. Just nu finns dessa bara som tv apparater.

Kan skärmen vara på jämt?

Det kan den vara. Du kan ju koppla en timer på skärmens kontakt eller använda en zwave adapter kanske. Jag har haft på min nästan jämt. Men det kan vara vettigt och automatisera så den stänger av sig via kommando då du inte är hemma. eller skapa ett cronjob som stänger av den på natten. Vill du stänga av din raspberry med så schemalägg en shutdown och bryt inte bara strömmen. Minneskortet kommer ta stryk då.

Hur styr jag den? Har den en app?

Nej den har ingen app. men du kan styra den via en remote modul . Då kan du skapa en geväg till din startskärm till denna sida. Via den kan du starta om, uppdatera eller visa moduler. Annars är det via ssh och kommandon. Installera tex winsfp så kan du editera den från en annan dator. All konfiguration sker i config.js och denna får man skaffa sig lite koll på. Eller prova sig fram. Nya moduler installeras via ssh.

Hur stor skall den vara? Skall den vara samma storlek som skärmen?

Bäst är att använda samma storlek på glaset/spegeln som din skärm. Skärmen kan blöda eller läcka lite ljus och kanterna kommer då få en gråaktig ton. En del vill ha en stor spegel med en skärm i ena kanten. Det kan fungera men man bör kanske då täcka resten av glaset med ett svart material. Dock kommer färgen från skärmen andå ge en annan svart nyans än det runt om så det kan uppfattas som fult i slutändan.

Hur kopplar jag ihop den med min Alexa/Google Home?

Jag har bara kopplat till Alexa och Home Assistant. På detta videt kan jag styra allt som går att styra i remote modulen från Alexa via Node Red. Som i sin tur är kopplat till Home Assistant. Jag kan tex välja att stänga av skärmen om ingen är hemma eller be Alexa bara visa min kalender. Detta är lite överkurs och kanske inte något man gör direkt.

Har den touchscreen?

Detta är en fråga alla kommer ställa. Och för den yngre generationen upplevs det konstigt att den inte går att styra med fingrarna. Men det är ingen telefon, det är en statisk infoboard. Och även om du vill ha en touchscreen så kommer detta inte att fungera genom glaset. Det finns någon modul som har stöd för detta men jag tror att de antingen har någon annan typ av glas eller inget glas alls. Din skärm behöver ju stöd för detta med.

Hur bygger man in den i väggen?

Det gör man troligtvis inte. Men i mitt fall skulle jag renovera köket och passade då på att fälla in 10 cm. Och resultatet blev fantastiskt. Samma sak vet jag att en del gjort i badrummet. Du kanske skall leta efter en hålighet hemma där spegeln kan hänga.

Nya fästet på plats

Hur djupt bygger den bakåt?

Har du byggt din spegel som standard kommer den att vara ca 8 cm djup. Med ram, skärm och ström osv.  Det du skall fokusera på är en smal skärm. Vinklade ström kontakter och ett tunnt glas. Om du hittar det. Du kommer troligtvis behöva en strömsladd till den med. Kanske vill du ha en grendosa i spegeln.

Vilka moduler skall man ha?

Fungerar ansikts/röstigenkänning?

Jo en del har lyckats med detta. Du kan börja med att kika på alla moduler. Du kommer även behöva en kamera så när du bygger spegeln kan du fundera på ett lämpligt ställe att placera denna på. Alternativt en mikrofon. Detta kommer kräva en del annat pill med Raspberryns operativsystem och kommer bli ganske mycket mer komplext.

Kan man köpa den färdig?

Nej, Men kanske i framtiden. Det är för mycket handpåläggning och pillande med konfigurationsfiler än för att detta skall vara något för gemene man. Hittar du en så är det även så att mjukvaran är open source och sedermera får den inte säljas. Förutom själva spegeln då.

Hur varm blir den?

Jag har tagit några kort med min värmekamera och även installerat system stats modulen. Speciellt i början kan det vara bra att se hur varm din Raspberry blir. Ett tips är kanske även att borra några små hål upp och nertill så skärmen och datorn har ett bra luftflöde.

Spegel där skärmen är på med ventilationshål

Blir gäster imponerade?

Ja, Du kommer aldrig att få hem en ny person utan att alla blir mäkta imponerade. Och samma frågor kommer ställas. Vad kostar den, Är det touch, och hur styr du den.

Vilka är dina favoritmoduler

Jag har testat en hel del moduler. Några har varit bra, några andra mindre bra. Just de som varierat mest är vädermodulerna

MMM-Skolmaten – Skriven av min bror och listar skolmat via RSS. Kanon för barnen att se vad det blir för mat och bra för mig så jag inte lagar samma hemma.

MMM-YrThen – En inofficiell YR väder modul. Den listar vädert snyggt och bra.

MMM-Calendar – Detta är utan tvekan den mest användbara. Och den är den oficiella. Jag tar ICS flöden från Google kalendrar och från laget.se. Man missar aldrig saker längre. Och barnen vet då deras matcher är.

MMM-Nowplayingonspotify – Denna modulen visar det du spelar på Spotify på spegeln. Denna modulen är sjukt snygg, snabb och smart skriven mot spotifys api. Du kan tom visa album arts i backgrunden.

MMM-Grafanagauges & MMM-Grafana Chart – Dessa två moduler har jag använt mycket. De tar en graf eller gauge från Grafana och visar på din spegel. Kräver en viss del av pill för att den skall fungera. Speciellt användbart blir det om du använder Home Assistant eller annan hub där du har sensorer som rappoterar till Grafana. Du kan visa din elproduktion, dina solceller, innetemperaturen eller i pricip allt du har sensorer för på spegeln. Dessvärre verkar det vara något fel med dem i senaste versionen av Grafana. Och upphovsmannen har inte svarat.

MMM-Eyecandy – Många av effekterna här är riktigt snygga men inte alltid så användbara.

MMM-Advent – Ett ljus som brinner ner. Fungerar bäst under december månad fram till den 24:e. Ger lite extra julstämning.

Var hittar jag mer info?

På den officiella sidan

På Magic Mirrors forum finns hur mycket info som helst.

denna sidan listas alla 3:e parts moduler. Kanon sida för att hitta just din bästa modul.

På Svenska Hemautomatiseringsforumet på Facebook

På min sida under och dessa posts:

https://www.planet4.se/magic-mirror-2/

https://www.planet4.se/magic-mirror-2-lite-mer-om-varme/

https://www.planet4.se/magic-mirror-deluxe/

https://www.planet4.se/magic-mirror-home-assistant-och-alexa/

https://www.planet4.se/termometer-pa-tva-satt/